2016. dec 07.

Önmagunk vezetése (2. rész)

írta: FreedomBencze
Önmagunk vezetése (2. rész)

Ezzel a poszttal a december 6.-ai bejegyzésemet folytatom.

3. Gyakorold a türelmet 

A vezetők egyik nagy kísértése a türelmetlenség. Előre tekintenek, előre gondolkodnak, és előre akarnak haladni. És ez bizonyos szempontból nagyon jó. Azzal, hogy egy lépéssel előrébb járnak, vezetővé válnak. De bizonyos szempontból viszont rossz. Ha ugyanis ötven lépéssel járnak előrébb, akkor könnyen mártírokká válhatnak. 

Pedig az életben kevés értékes dolog jön gyorsan. Hozzá vagyunk szokva az instant müzlihez, instant kávéhoz és a mikrózható pattogtatott kukoricához. De vezetővé nem egy nap alatt válunk. A vezetés inkább a lassú tűzön való főzéshez hasonló. 

A vezetőknek meg kell érteniük, hogy a vezetés lényege nem az, hogy ők szakítják át elsőként a célszalagot, hanem az, hogy bevisznek magukkal embereket a célba. Ennek érdekében szándékosan le kell lassítani a tempót, közel kell maradni az emberekhez, és be kell vonni másokat is, hogy a látás megvalósulhasson, valamint folyamatosan motiválni kell az embereket. 

4. Keresd az elszámoltathatóságot

Ha nem tartozunk senkinek sem felelősséggel a személyes életünkben, az problémákhoz vezethet a társadalmi életünkben. Egy kínai közmondás szerint: "Ha jó embert látsz, igyekezz te is legalább olyan jó lenni, amikor pedig rossz embert látsz, vizsgáld meg a szívedet." 

A hatékony felelősségre vonhatóság azzal kezdődik, hogy tanácsot kérünk másoktól. A készség, hogy kérjünk és elfogadjunk tanácsot, nagyon jól mutatja, hogy mennyire vagyunk felelősségre vonhatóak. 

Mindig törekednünk kell arra, hogy azt tegyük, ami helyes, nem számít, milyen magasra emelkedtünk, vagy milyen hatalomra tettünk szert. Ez egy olyan harc, amit mindig meg kell vívnunk. Amikor az addig csak alelnök Harry Truman, hirtelen az elnöki székben találta magát Franklin Roosevelt váratlanul bekövetkező halála következtében, Sam Rayburn, az amerikai képviselőház akkori szóvivője atyai jó tanácsot adott neki: "Mostantól sok ember fog körülvenni, és megpróbálnak falat vonni köréd, hogy elszigeteljenek téged minden olyan elgondolástól, ami nem az ő sajátjuk. Elmondják majd neked, milyen nagyszerű ember vagy, Harry. De te is, és én is tudjuk, hogy nem vagy az."

Thomas J. Watson, az IBM korábbi elnöke ezt mondta: "Semmi sem bizonyítja jobban egy ember képességét arra, hogy másokat vezessen, mint az, amit naponta tesz azért, hogy saját magát vezesse."

A legkisebb csoport, amit valaha is vezetni fogsz te magad vagy - de ez a legfontosabb mindközül! Ha ez jól megy, akkor elnyered a jogot arra, hogy nagyobb csoportokat is vezethess. 

Forrás: John C. Maxwell

 

Szólj hozzá