2011. aug 21.

Legyen erős jellemed!

írta: debreceniifivezető
Legyen erős jellemed!

Divatos ma a jellemről beszélni, csak éppen jellemes embernek lenni nem az. Pedig számomra a jellemes és hiteles szavak szinonimák. Az a hiteles, aki erős jellemmel bír. Egy keresztény ember, egy vezető vagy bárki aki hiteles akar lenni, nem spórolhatja meg a sziklaszilárd jellemet. Az erős jellem nem kölcsönözhető, csak kialakítható!

A jellem, tartós, hosszútávú sikert hoz az ember életében. Igaz ez akkor is, amikor rövid távon a megalkuvás, az elvek, értékek feladása könnyebb sikert ígér. A jellem akarat, választás kérdése. Ez azt jelenti, hogy bárki szert tehet erős, érett jellemre.

De mi is a jellem lényege? Egy történettel illusztrálom:

Egy férfi egyszer elvitte a lányát egy vásárba. A kislány rögtön a vattacukorárust kereste. Nem volt egyszerű megtalálni, de végül csak sikerült. Amikor az árus átnyújtott egy hatalmas gombóc vattacukrot az apuka rögtön megkérdezte:

-Szivecském, biztos meg tudod enni ezt az egészet?

- Apa, ne aggódj!- felelte a kislány- sokkal nagyobb vagyok belül, mint kívül.

Az igazi jellem lényege ez, sokkal nagyobbnak lenni belül, mint kívül. 

Mit tehetünk hogy ezt elérjük?

1, A jellem nem egy olyan dolog ami csak úgy kialakul. Döntések sorozatán keresztül erősödik és kristályosodik meg, és az élet számtalan területén formálódik. Ha igazán erős jellemet akarunk, akkor figyelmesnek kell lennünk, hogy meglássuk azt, hol vagyunk erősek és hol vagyunk gyengék. A gyengeségeink olyan repedések, amelyek hasonlítanak a sziklában keletkező repedésekre. A víz befolyik ezekbe a résekbe, ott pedig egyre jobban mélyíti a repedést, míg végül felaprózódik, szétmállik a szikla. Ezeket a repedéseket meg kell találni és kijavítani.

2, Az erős jellemmel bíró emberek egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy tetteik következményét képesek vállalni. Ez ma ritkaság számba megy. Előszeretettel mutogatunk a másikra, ha valami nem működik. Mi legyünk olyanok, akik felelősséggel cselekszenek, éppen ezért képesek a tetteik következményeit is vállalni.

Mitől lesz erősebb a jellemünk?

Szólj hozzá