2012. feb 20.

Gondolatok és megdöbbentő adatok

írta: debreceniifivezető
Gondolatok és megdöbbentő adatok

 Köszönöm ezt a bejegyzést Felíciának!!

 

Ebben az évben új kérdéskört kezdtünk el tanulmányozni az ifi alkalmakon: „Minden a kapcsolatokról szól”. A következő hetekben ezt a témát folytatva a házasságról fogunk hallani a tanításokban, így ennek kapcsán olvashatunk itt néhány gondolatot, adatot, melyeken érdemes lehet elmélkedni.

A baptista hitvallás alapján-és minden bizonnyal meggyőződésünk szerint is-a házasság egy férfi és egy nő élethosszig tartó szeretetközössége. Ezt szem előtt tartva is megdöbbentőek lehetnek a következő adatok, felmérések, melyek a magyarországi állapotokat mutatják: napjainkban kb. 45 ezer házasság köttetik meg egy évben (csak hozzáteszem, ez fele annak, mint amennyi az 1980-as években született…), és évente kb. 24 ezer válás következik be. Az is megfigyelhető, hogy míg a házasságkötések száma egyre csökken, a válások száma rohamosan nő. Az 1980-as években 1000 házasságkötésre 346 válás jutott, a 2000-es években 1000-re 562(!) válás jut. 2005-ben 333 ezer elvált férfit és 491 ezer elvált nőt tartottak számon. Ma minden tizedik felnőtt ember elvált a házastársától. Azt hiszem, nem is kell tovább folytatnom ezen megdöbbentő adatok sorolását. Az emberek nem akarnak elköteleződni, úgy gondolják, hogy ’csak egy papír’ miatt felesleges házasságot kötni. Aztán amikor már a házas felek úgy gondolják, a problémáik túl nagyok, hűtlenek lesznek, az alkoholt választják, és beadják a válópert.

Sokan gondolják, hogy a sírig tartó szerelem ma már csak egy elavult kifejezés. Nemrég olvastam egy tanulmányt, amiben régi és friss házasok különböző agyterületeinek működését vizsgálták orvosi képalkotó módszereket használva. Mindkét csoportnál ugyanazok az agyterületek: a jutalmazással, motiválással, elismeréssel kapcsolatos  központok voltak aktívak. A résztvevőknek egyrészt párjukról mutattak fotót, majd a fotók szemrevételezése közben mérték agyi működésüket. A két csoport agyi aktivitásában nagy hasonlóságot találtak. A párjuk láttán mind a régóta, mind a friss szerelemben élőknél elsősorban a középagy egyik területe, a jutalmazásért és elismerésért felelős, dopamint termelő ún. ventrális tegmentális terület (VTA) aktiválódott. A VTA azokban a tartós kapcsolatban élőkben különösen aktív volt, akik kapcsolatukat kifejezetten romantikusnak tartották.

Hívőként bizonyosak lehetünk abban, hogy a házasság Istentől rendelt, jó dolog. Figyelemmel hallgassuk az előttünk lévő alkalmak tanításait, hogy meglássuk, Isten mire akar tanítani e fontos területtel kapcsolatban!

Szólj hozzá