2012. jan 02.

Legyen világosság

írta: debreceniifivezető
Legyen világosság

Isten a teremtés első napján ezt mondja:Legyen világosság. Erre a világosság teremtésre van szükségünk 2012-ben is. Isten bennünk, körülöttünk teremtsen világosságot. Hadd láthassuk, merre kell mennünk és merre nem. Mit kell tennünk és mit nem.

Szükségünk van a világosságra, de ez nem csak egy szükség, ez Isten akarata is: Legyen világosság. Miben, hogyan kell megvalósulnia ennek a világosság?

Egy idézet: „Isten ad derűt, hogy el fogadjuk azokat a dolgokat, amelyeket nem tudunk megváltoztatni, ad bátorságot, hogy változtassunk dolgokon, amiken tudunk és ad bölcsességet, hogy tudjunk különbséget tenni a kettő között.”


„Isten ad derűt, hogy elfogadjuk azokat a dolgokat, amelyeket nem tudunk megváltoztatni”


A változás paradox módon sokszor azzal kezdőik, hogy beismerem ez a helyzet. Itt tartok, ez vagyok. Felismerjük, hogy vannak dolgok, amelyek kívül esnek az én befolyási területemen. Nem tudok rájuk hatással lenni. Ilyen volt Pál apostol helyzete is.


Ezért tehát, hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam. Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. 2Kor. 12:7-9

Kérte Istent, hogy változtassa meg az ő helyzetét, de Isten ezt nem tette meg. Hanem inkább megtanította Pál apostollal, hogyan kezelje ezt a helyzetet. „Elég néked, az én kegyelmem”.Márpedig ha Pál apostolnak elég volt, akkor nekünk is elég. Vannak olyan helyzetek a mi életünkben is, amelyekkel együtt kell élni. Ilyen például lehet rendellenes dolog, pl. egy betegség (pl. valaki cukorbeteg) vagy éppen természetes dolog (mégis sok embernek okoz nehézséget, pl. hogy öregszünk). Vannak olyan dolgok amelyeken azért nem tudunk változtatni, mert azoknak a megváltoztatása, nem a mi hatáskörünk. Az azonban, hogy vannak olyan dolgok amelyeken nem tudunk változtatni nem kell, hogy szárnyunkat szegje. Pál apostol így is példátlan eszköze volt a missio Dei-nek, az Isten missziójának. Jó ha felismerjük, melyek azok a dolgok az életünkben, amelyeken nem tudunk változtatni. Megspórolunk rengeteg kudarc élményt. Láttam embereket, akik kétségbeesetten próbálnak megtenni megváltoztatni olyan dolgokat, amelyeket inkább elfogadva élnének vele és más dologrgokra fordítanák az időt, erőt és pénzt. Úgy rohantak neki fejjel a falnak. Vannak olyan dolgok amelyeken nem tudunk változtatni, ne pazaroljuk rájuk az energiánkat. Azzal foglalkozzunk ami a mi dolgunk. Mert vannak olyan dolgok, amelyek megváltoztatásához csak bátorság kellene.


Isten ad bátorságot, hogy megtegyük amin tudunk változtatni”


Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki ha visszanéz a 2011-es esztendőre látja azt, hogy volt olyan helyzet amelyben bátor volt és valódi változást hozott vele a saját vagy a közösség (család, gyülekezet stb.) életébe. Azonban biztosan van olyan emlék is, az elmúlt évből, amit ha meggondolunk mindössze annyi kellett volna hozzá, hogy egy kicsit bátrabbak legyünk és már el is gondolkodtunk, mekkora változást hozhatott volna az életünkben. 

Ott tolonganak a fejünkben az Újszövetség leírásai, ahol a bátor tettek eredménye óriási életváltozás lett. Eszembe jut a vérfolyásos asszony, aki a tömegben megérinti Jézus ruháját aztán előáll, amikor Jézus kérdezi, hogy ki érintett. Eszembe jut a vak koldus, aki kiabált akkor is, amikor a tömeg csititotta és végül visszanyerte a látását, sőt „valódi látást” kapott. Felismerte, hogy Jézus a Messiás. Nem felejtem el Zákeus történetét, aki csak annyira volt bátor, hogy egy fára másszon, de ez megváltoztatta az életét. Ott van a szemem előtt Márk evangéliumából az a történet amikor Jézus meggyógyít egy bénát.

Mk 2,1-5
Néhány nap múlva ismét elment Kapernaumba, és elterjedt a híre, hogy otthon van.

Erre olyan sokan gyűltek össze, hogy még az ajtó előtt sem volt hely; ő pedig hirdette nekik az igét.

Oda akartak hozzá menni egy bénával, akit négyen vittek.

Mivel a sokaság miatt nem fértek a közelébe, megbontották annak a háznak a tetejét, ahol ő volt, és nyílást vágva leeresztették az ágyat, amelyen a béna feküdt.

Jézus látva, hogy milyen nagy hitük van, így szólt a bénához: „Fiam, meg vannak bocsátva bûneid.”


Nem volt egyszerű a házba bejutni. A tömeg moccani sem tudott. Biztos, hogy előbb az ajtón próbáltak bejutni, de ott sikertelenül próbálkoztak. Ami azonban fantasztikus, hogy nem adták fel. Odaszántak voltak és valódi hívők. „Ha oda jutunk valódi változás fog történni”-gondolhatták magukban. Ami rajtuk állt meg akarták tenni. Micsoda találékonyság a háztetőn át leengedni. Nekünk is szükségünk lesz ebben az évben mind a két dologra. Odaszánás és találékonyság. Két kulcsszó amelyek megjelenítik a változás lényegét.

  

Odaszánás. Magamon is észrevettem azt a gondolkodást, hogyha valami nem működik, akkor inkább elmegyek veszek másat vagy otthagyom és megoldom másképp. Könnyebb hagyni és belefogni valami újba. Könnyebb állni a partvonal mellet és kritizálni, mint ott lenni az elsősorban és dolgozni. Könnyebb feladni, mint a végére járni valaminek, megoldani azt. Könnyebb a gyülekezetben hallgatni, mint szolgálni vagy részt venni a misszióban. Isten azonban odaszánást vár el tőlünk. Mert vannak olyan dolgok, amelyek nagyon simán megoldódnak maguktól is és nekünk nem kerül komoly erőfeszítésbe, de a legtöbb dolog korántsem ilyen. Odaszánást igényel. Odaszánást akkor amikor, elsőre nem sikerült. Odaszánást amikor fáradt vagyok. Odaszánást amikor könnyebb lenne elsétálni. Ha valóban változtatni akarsz kell az odaszánás.

A másik dolog amit említettem a találékonyság. Édesapám igyekezett megtanítani arra a mentalitásra, hogy a problémát a megoldás felől közelítsem meg. Ne sopánkodjak és ismételgessem mi a probléma, hanem keressem a megoldást. Ma már ezzel az attitűddel igyekszem gondolkodom. Nem azt kérdezem, hogy mi a probléma? Hanem azt, hogy hogyan fogom ezt a problémát megoldani? A Biblia azt tanítja nekünk és ebben a történetben is ezt látjuk, hogy a találékonyság változást hoz. A ma zseniként tisztelt feltalálókról azt mondjuk találékonyak. Ki tudja előtte hány kísérlettel próbálkoztak, míg a megoldásig eljutottak? 

Ebben az évben, ha változtatni akarunk kell az odaszánás és a találékonyság, de igazán csak Jézussal van értelme. Ő az aki a bátorság mellett a valódi változást munkálja velünk és bennünk.


Isten ad bölcsességet, hogy a kettőt meg tudjuk különböztetni.”


Két -féle bölcsesség az ami segít a kettő között különbséget tenni. Mind a kettő bibliai. Az egyik bölcsesség az ami természetfeletti és közvetlenül Istentől jön (Jk, 1,5) a másik pedig a tapasztalatok által szerzett bölcsesség. Mindenki ismeri Dávid és Góliát és a zsidó hadsereg történetét. Hiszen nem felejtkezhetünk el arról, hogy a zsidó hadsereg is ott van. Saul és a hadsereg nem tudja megkülönböztetni a kettőt (elfogadni vagy bátornak lenni). Ők elviselik azt, amin változtatni kellene (1.Sám 17) A filiszteus óriás, Góliát, gyalázza Izrael Istenét és a népet. Nincs merszük változtatni. Ennek az az oka, hogy félnek, frusztráltak. Egyszer csak jön egy kis pásztorfiú. Olyan tapasztalattal, hogy Isten az oroszlánok és a medvék ellen is megsegítette már ez pedig csak abban különbözik, hogy nem egy hatalmas medve, hanem egy hatalmas óriás az ellenfél. Kimegy és legyőzi Góliátot. Mi a különbség? A világosság. Dávid világosan látta, hogy itt most lehet változtatni, a hadi nép meg éppen csak a félelmével volt elfoglalva. Adjon nekünk Isten bölcsességet, hogy világosan meg tudjuk különböztetni a két dolgot egymástól.


Legyen világosság! És lett világosság” Isten képes világosságot teremteni, adni nekünk az életünkben. Ha nem hiszed el, feltétlenül kelj fel holnap reggel és nézz ki az ablakon. Isten adott ennek teremtett világnak világosságot. Akkor hogyne tudna benned világosságot gyújtani? Hogyne tudna téged világosságban vezetni?

 

 

Szólj hozzá