2011. nov 21.

Miért halogatunk?

írta: debreceniifivezető
Miért halogatunk?

Életünk legnagyobb ellensége a halogatás. Számtalan dolog van, amit tologatunk magunk előtt, mert valami miatt nem merünk szembenézni vele. Mi lehet a halogatás oka?

1, Félelem a kudarctól

Nem mondok ezzel újat. Sokszor azért nem nézünk szembe egy feladattal, mert félünk, hogy hiába próbáljuk megoldani a végén úgy sem sikerül, vagy pedig attól tartunk, hogy sikerül valahogy megoldani, de az nem lesz elég jó. 

2, Konfliktuskerülés

Néha az igazi nehézséget az okozza, hogy a probléma megoldása valamiféle konfrontációval járna. Kevesen vannak aki szeretik a konfliktust, többen akik szívesen elkerülik. 

3,Döntésképtelenség

Amikor egy nehéz helyzetbe kerülsz és két jó vagy két rossz dolog között kell választani, akkor érkezhetsz el a döntésképtelenség szintjére. Mi lenne a jobb/kevésbé rossz? Hogyan kellene megúszni a dolgot? Ilyen kérdéseket teszel fel. 

4, Félelem a változástól

Szeretjük a kényelmet. A változatlanság pedig sokszor kényelmes. Tudjuk mi fog következni, nincsenek nagy meglepetések. Igyekszünk mindent úgy megőrizni ahogy van. Húzzuk az időt, mert félünk a változástól.

5, Nem szeretjük, amit tenni kell

Sokszor találjuk magunkat szemben azzal, hogy olyan dolgot is meg kell tenni, amit nem igazán szeretünk. Ilyenkor szintén húzhatjuk az időt, hátha valaki megcsinálja, vagy magától megoldódik. 

A halogatás nagyon káros és időrabló dolog. Egy, két, három ... feladat,döntés halogatása okozza, hogy sokszor teljesen el vagyunk havazva. Azt érezzük, hogy minden összejött és egyszerre kell mindenen úrrá lenni és mindent megoldani. 

Nekünk szól, halogatásra hajlamos embereknek, ez a Biblia bölcsesség:

Efézus 5:15-16

"Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek: ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak."

Szólj hozzá