2011. sze 28.

Közegellenállás

írta: debreceniifivezető
Közegellenállás


Nem fizikai törvényeket fogok itt boncolgatni, pusztán négy olyan dolgot szeretnék kiemelni, ami nagyban megnehezíti a keresztény ember életét. 

1, Letargia

Ha megkeresed a szó jelentését ezt fogod találni: "nagyfokú szomorúság, levertség, kiábrándultság, amit a személy cselekvésre képtelen állapota kísér". Hány és hány ember ábrándult ki az egyházból, a magukat kereszténynek valló emberekből. Letargikus emberek népes tábora keresi a kiutat. A valódi válasz a Krisztusban rejlő erő, amely képes körülményektől független, valódi örömet adni az ember életébe.

2, Megszokás

Nem arról van itt szó, hogy ez vagy az az ember hol ül a gyülekezetben. Sokkal inkább azzal van a baj, hogy olyan sok szokás, régi emberi berögződés alakítja az életünket, amelyek hibásak, emberiek. Vannak jó szokások is, és azokat meg kell tartani, de ami kiüresedett, elvesztette értelmét azt félre kell tenni, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat, az új és helyes szokás kialakulásáig végbenő bizonytalanságban.

3, Nemtörődömség

Semmi sem szomorít el jobban, mint amikor fiatalok céltalanul és felelőtlenül élik meg a gyorsan változó éveket. Nem törődnek a döntéseikkel és egyáltalán magával a lehetőséggel, hogy dönthetnek. Olyan sok ajtó zárul be sokak számára ebben a korban! Mai társadalmunk egyik legnagyobb kísértése, hogy nemcsak magunkkal, hanem a másikkal se törődjünk. Ennek a következménye az elmagányosodás, a valódi, értékes kapcsolatok hiánya, amit nagyon sokan megsínylenek.

4, Bizalmatlanság

Emberként lételemünk a bizalom. Szükségem van arra, hogy valakiben megbízzak, de kell, hogy bennem is bízzanak. Mégis olyan sok csalódás ért már bennünket, olyan sok sebet kaptunk, hogy nem könnyű bizalmat adni és kapni. Olyan társadalomban élünk, ahol nem magától értetődő dolog megbízni a másikban. Sőt, a bizalmatlanság hűvös távolságtartása mögé menekülünk, gondolva, ott úgysem bántanak minket.

Mit tehetünk ezekkel a dolgokkal szemben?

Egy igeverset szeretnék idézni Jakab leveléből:

"Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van." /Jak. 5,8/

Kívánom, hogy a várakozásban legyünk erősek és türelmesek. Az ellenünk ható erőket pedig, még nagyobb odaadással küzdjük le.

Szólj hozzá