2011. aug 20.

Pénzkezelés

írta: debreceniifivezető
Pénzkezelés

A keresztény embernek tisztában kell lennie azzal, hogy Jézus igen sokat beszélt a pénzzel való viszonyról. A pénzt önmagában nem tekintette rossznak, csak az ahhoz való viszonyt, amely az embereket önzővé, mohóvá, kapzsivá tette. Sok embernek akkor is, és sajnos ma is, a pénz lett az istene. Itt igyekszek egy olyan felfogást bemutatni, amit olvasmányaim, tapasztalataim alapján megértettem.

1,  Mindenünk Istené

Ma sokan úgy gondolkodnak, hogy pénzük 10% Istent illeti a többi 90% pedig a sajátjuk, ahhoz Istennek semmi köze. Hiszek a tizedben, de ez a gondolkodás nagyon korlátozott. Mindent Istentől kaptunk, így mindennel neki tartozunk elszámolni. Amikor a pénzügyeinkben döntést hozunk, akkor egy lelki döntést hozunk. A pazarlás és könnyelműség így azt jelenti, hogy az Istentől kapott forrásokat herdáljuk el. Nem csak fizikai szinten gyengít az ilyen életforma, hanem lelki téren is.

2, Mindig összefügg az idő és a pénz

Ha egy befektetést mérlegelsz akkor ott is az idő az egyik legfontosabb tényező. Nemcsak az a fontos, hogy mibe fektetsz, hanem az is mennyi időre és mennyi pénzt. Jó ha tudjuk, hogy a munkahelyen nem csak a szaktudásunkat fizetik meg, hanem az időnket is. Sőt főleg az időnket, amit a cég rendelkezésére bocsátunk. Ha jól belegondolunk "az árut nem a pénzeden vetted meg, hanem az idődön amit pénzre váltottál". El kell ismerni, hogy életünk egy darabjával fizetünk, minden dologért, a hamburgertől az autón át a legapróbb dologig.

3, Nem létezik független anyagi döntés

Anyagi téren is igaz az, hogy ha egyszer valamire igent mondtál, az valami másra nemet jelent. Akár mennyire próbáljuk ezt tagadni, így van. Nagyon meg kell tehát gondolni, hogy mire mondunk igent és mire nemet. A lehetőségek korlátlanok, amire a pénzt el lehet költeni. Ezzel szemben a források, amennyit keresünk, ami bevételünk van, azok nagyon is korlátozottak. 

4, A késleltetett öröm

A Biblia bölcs tanáccsal fordul felénk:"Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van..."/Zsid. 13,5/ A fegyelmezettség az egyik legfontosabb keresztény jellemvonás kell, hogy legyen pénzügyi és lelki területen. Vannak akik soha nem keresnek eleget, mert mindig tovább akarnak nyújtózkodni, mint a takaró ér. Ennek a vége az adósság felhalmozás lesz. Ha képes vagy várni és bizonyos dolgokról lemondani a jelenben, annak a jövőben, gazdag megtérülése lehet. Ez a késleltetett öröm

Mit gondolsz a keresztények pénzkezeléséről?

Szólj hozzá