2011. aug 19.

A sikeres ifjúsági munka alapelgondolásai

írta: debreceniifivezető
A sikeres ifjúsági munka alapelgondolásai

Mitől lesz sikeres az ifjúsági munka? Erre a kérdésre többféle képen szoktak válaszolni. Én magam is, amikor az ifjúsági munkában szolgáló emberekkel beszélek, különféle hasznos és jó észrevételeket hallok, amelyek közelebb visznek a kérdés megválaszolásához. Szeretném néhány pontban leírni a leggyakoribb válaszokat tényleg csak néhány arra a nézetre jellemző gondolattal.

1. Program orientált ifjúsági munka.

Az egyik csoport azt állítja, hogy attól lesz sikeres egy ifjúság, egy gyülekezet, ha vannak jó programok, ha vannak új események, amelyek az egész közösséget megmozgatják, érdekli. Általában abba mérik a sikert, hogy mennyien vesznek részt a programon. Ezeket az ifjúsági és gyülekezeti munkásokat az élteti, hogy újabb és újabb programokat szervezzenek, amikkel leköthetik és mozgásban tarthatják a fiatalokat. Észrevehető az, hogy amíg a programok futnak, addig minden rendben van. Aztán, ahogy elkezdenek kifulladni, felszínre törnek a problémák, a kérdések. Elveszti a közösség a lendületét. Az az ifjúsági munka, gyülekezeti munka, amely program központú a felszínesség veszélyét hordozza magában. 

2. Tanítás központú ifjúsági munka.

Egy másik csoport a siker zálogát abban látja, hogy jó, színes és naprakész tanításokkal kell a fiatalok figyelmét megragadni. Nagyon kisarkítva, úgy képzelhető el, hogy figyelem felkeltően, ötletesen elmondanak igazságokat és aztán az ő felelőségük itt véget ér és a hallgatón múlik, hogy mit tart meg belőle, mert ez már az ő felelősége. A jó és egészséges tanítás nélkülözhetetlen a fejlődésben. De sokkal hangosabban beszél az amit teszek, mint amit mondok. 

3. Kapcsolat központú ifjúsági munka.

Ez az a szemlélet, ami a legközelebb áll hozzám. Az egész ifjúsági munka középpontjában a kapcsolatok állnak. A tagok és a vezetők között kiegyensúlyozott, valódi kapcsolat van. A légkör barátságos és elfogadó. Az értéket és a sikert a barátság jelenti az ilyen szemléletű munkában, hiszen ez a kapcsolat teszi lehetővé, hogy az öröm és a bánat is megosztható legyen.  

Szerinted mitől lesz sikeres az ifjúsági munka? 

Szólj hozzá