2016. nov 15.

Nyolc ok, amiért a hatalommániás embereknek könnyű dolguk van a keresztény közösségekben

írta: FreedomBencze
Nyolc ok, amiért a hatalommániás embereknek könnyű dolguk van a keresztény közösségekben

Pár napja kezdtem el olvasni a "Hatalmi csapdák a gyülekezetben" című könyvet. 

Úgy gondolom, hogy az ebben leírtakat nyugodtan vonatkoztathatjuk az ifjúsági csoportunkra is. Sokat tanulhatunk például abból a felsorolásból, amit a szerzőpáros, Martina és Volker Kessler a hatalommániás emberekről ír. Olvassuk ezt a felsorolást nyitottan és készen arra, hogy változtassunk eddigi hozzáállásunkon, ha szükséges. 

1. A lelki, egyházi, (ifjúsági) vezetők hatalommal rendelkeznek mások felett. Ahol pedig hatalom van, azzal vissza is lehet élni. 
2. Sok keresztény hamis illúziót kerget: "hatalommal való visszaélés a világban ugyan létezik, de az egyházban nem fordulhat elő." Ez hívő gőg. 
3. A saját magas erkölcsi elvárásaink szerint ilyesmi egyszerűen nem történhet meg a gyülekezetünkben (ifjúsági csoportunkban). És "ami nem történet meg", azt nem is vesszük észre. 
4. A keresztények alázatos viselkedése a hatalommániás ember kezére játszik. Mi hívők - jogosan - visszafogottan bánunk mások kemény megítélésével. Megtanultuk, hogy a másiknak nincsenek gonosz szándékai, amikor esetleg megbánt minket. Ebben az esetben azonban jó lenne a rossz érzéseinket komolyan venni. 
5. A keresztények között fokozatosan erős a harmónia utáni vágy. Mindenki kedves és türelmes, vagy legalábbis nagy erőfeszítéssel törekszik erre, A belső feszültségek megbeszélése nem túl közkedvelt témája gyülekezeteinknek, így ifjúsági csoportjainknak sem. Csak púp a háton, aki felhívja a figyelmet egy problémára, és adott esetben őt magát teszik felelőssé a gondért. 
6. A vezetési struktúra - különösen a független gyülekezetekben - gyakran nem átlátható.
"A legnagyobb veszélyt az rejti magában, ha a hatalomfüggő ember egy olyan gyülekezetben emelkedik vezetővé, ahol nem határolódnak el egymástól világosan a különböző területek."
Ha nem tiszta, hogy ki miben dönthet, akkor mindig az győz, akinek keményebb a könyöke. (Ezért tartom fontosnak azt is, hogy az ifjúsági csoportjainkban világos legyen, ki a vezető, vagy kik a vezetői csoport tagjai, és legyen kimondva, hogy ki milyen területért felelős.)
7. A hatalommániás emberek vezetőként könnyedén hivatkoznak az isteni tekintélyre. Aki az ő tekintélyüket megkérdőjelezi, az látszólag Isten tekintélyét kérdőjelezi meg. A tagok vonakodnak felelősségre vonni "az Úr felkentjét."
8. A keresztény gyülekezetek (az ifjúsági csoportok meg pláne) a kialakulatlan személyiségek gyűjtőmedencéi. Ez jól is van így, hiszen Krisztus a gyengékért és a betegekért jött a földre. A bizonytalan személyiségű azonban éppen a keresztény életük elején olyanokat keresnek, akikbe belekapaszkodhatnak. Szívesen rendelik alá magukat az erősebbnek - és ezzel akaratlanul is hozzájárulnak a hatalommal való visszaéléshez. 
Könnyen előfordulhat, hogy ez a felsorolás egyáltalán nem igaz az ifjúsági csoportotok működésére. Akkor csak örüljetek, legyetek hálásak Istennek, de legyenek mindig előttetek ezek a mondatok, mint figyelmeztetések, mert vezetőként hamarabb bele tudunk csúszni ebbe a csapdába, mint gondolnánk. 
Szólj hozzá