2016. máj 18.

5 dolog, hogy eredményesen taníts az ifiben

írta: BenBacso
5 dolog, hogy eredményesen taníts az ifiben

A legtöbben nem is gondolják végig, hogy egy ifjúsági órát/alkalmat/klubot akár hogy is hívod, megtartani nem is olyan könnyű. Ha már tartottál egy-két ilyen alkalmat akkor tudod miről beszélek! Nem is olyan könnyű felkelteni és fenntartani a figyelmet, mert nagyon sokan éppen a telefonjukat piszkálják. Kevesen vannak akik tudatosan gondolkodnak azon, hogyan is kellene úgy tanítani, hogy megértsék és alkalmazni is tudják amit kell! Ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor megtetted az első lépést! 

get-rid-of-the-fear-of-public-speaking-step-7.jpg

1, Légy tudatában annak, hogy a tét még sohasem volt nagyobb

A meggyőződéseink irányítják a cselekvésünk. Ez ma már közhelynek számít! Azonban a valóság az, hogy sok ifjúsági munkás rutinból, készülés nélkül próbálja megoldani az üzenetátadást. "Sokszor csináltam, most is menni fog!"- gondolják magukban. A valóság azonban az, hogy emmögött a magatartás mögött az van, hogy nem is olyan fontos ez az ifjúsági munka. A valóság azonban az, hogy soha ennyire fontos és nehéz nem volt még a tiszta üzenet eligazító erejének kommunikálására. Túl nagy a zaj, amiben élünk! 

2, Építs hidat 

Aki egy-egy alkalomra készül, hajlamos azt feltételzni, hogy mindenki aki az ifi alkalomra jön, hasonló vággyal jön a szívében, mint ő. A valóság azonban nem ez. építs hidat a hétköznapok és Isten üzenete között! Vond be őket, egy jó kérdéssel, egy aktuális történettel. 

3, Hangosabban beszél az aki vagy, mint amit mondasz

Az egyik legfontosabb alapigazság! Nem akkor keződik el a tanítás, amikor elkezded és kiállsz a többiek elé! Ezzel érdemes tisztában lenni! A jellemről már írtam itt.

4, Halld meg a halgatóságod!

Aki fiatalokkal foglalkozik, nagyon szeretne segíteni nekik. Ez hajtja hétről-hétre! Mégis miközben mi szeretnénk megértetni megunkat, sokszor azzal szembesülünk, hogy nem befogadók akiknek beszélünk. Miért van ez? Az egyik legfontosabb tanulság, amit megtanultam: "Érts, hogy értsenek!" Az első dolog, mielőtt te valamit mondanál, ott kezdődik, hogy mgérted a másikat! 

5, A jó üzenet gondosan tervezett és figyelmesen elkészített

Az esetek döntő többségében egyenesen arányos a ráfordított idő, a tanítás minőségével! Érdemes gondosan előkészíteni a mondanvlódat Néha jól jön a rögtönzés, de csak néha! Légy felkészült!  

Szólj hozzá

kapcsolatok ifjúságimunka