2011. dec 09.

Mitől lehet "valódi" a karácsony?

írta: debreceniifivezető
Mitől lehet "valódi" a karácsony?

Ma mindenki, aki megteheti az igazit, a valódit keresi. Csak az a baj, hogy sok a "bóvli". A karácsony várásnál, a karácsony ünnepénél is ezt figyelhetjük meg. Egyre inkább el értéktelenedik, egyre hamisabb lesz. Azt gondolom, hogy te is érzed ezt. Már eleged van abból a karácsonyból ami az ajándékról szól és arról, hogy vásárolj, költs minél többet, annál jobb lesz. Azt mondják jobb lesz neked is, meg annak is akinek vásárolsz. Biztos észrevetted már, hogy ez nem igaz. Kerestél drága ajándékot, és amikor átadtad akkor nem az volt a reakció amit vártál. 

Ezt a jelenséget látjuk évről évre ismétlődni. Igazából a marketinges szakemberek egy nagyon is a karácsonyhoz kötődő érzést, emberi tulajdonságot lovagolnak meg azzal, amikor arra biztatnak, hogy vásárolj. Nem más ez, mint az az egyetemes emberi vonás, hogy annak akit/akiket szeretünk, örömet akarunk szerezni. Boldoggá akarjuk tenni. Erre építenek a reklámok. 

Mára mégis azt érezzük, hogy mellé lőttünk. Futunk, rohanunk, csakhogy mindenki kapjon "ajándékot", de ez inkább egy lista kipipálásához hasonlít, mintsem valódi ünnepléshez. 

Nem az a baj, hogy ajándékot veszünk, hanem az, hogy az ajándéktól várjuk azt, amit nekünk kellene megtennünk. Az odafigyelés, a szeretet, a törődés kifejezését. Ezt pedig az ajándék nem tudja megtenni.

Lehet "bóvli" az idei karácsonyod is, mint ahogy néhány ez előtti. DE lehet "valódi" is. Tanuld meg az ünnep Szerzőjétől, hogy a karácsony és a karácsonyi készülődés a törődésről, az időről, a szeretetről szól. Isten odafordult az emberhez és a törődését a "legnagyobb ajándékban", Jézusban fejezte ki. Nem csak az "ajándék" volt a fontos, hanem sokkal inkább az az odafigyelés és szeretet aminek az is a része volt.

Az ajándék "csak" egy eszköz, egy kis része kell hogy legyen, valami sokkal fontosabbnak. A "valódi" többe kerül, mint a "bóvli". Egyszerűbb és nem is túl nehéz, abban az illúzióban élned, amit a reklámok sulykolnak beléd. Nehezebb úgy alakítanod a programot, erőfeszítéseket tenned, hogy időt szánsz arra, hogy örömet szerezz.

Tedd meg, hogy valami kézzel fogható ajándék mellé, minőségi időt ajándékozol a szeretteidnek. Már a készülődésben és aztán az ünnep során is.

Adj időt, és szerezz örömet!

 

Idén ne felejtkezz el Istenről és Jézusról sem, hiszen az ünnep csak "Vele" lehet valódi. 

 

Szólj hozzá