2011. nov 29.

Hibás XXI. századi szokások

írta: debreceniifivezető
Hibás XXI. századi szokások

A mai napon azon gondolkodtam, hogy mik azok a hibás szokások, amelyek azt eredményezik, hogy rosszul bánunk az időnkkel. Ezen szokások közül egynek a megváltoztatása is észrevehető eredményeket hoz. 

1, Állandó email nézegetés

Folyamatosan online üzemmódban szeretünk lenni, hogy ha bárki keres, rögtön válaszolni tudjunk. Már nem csak a telefon az, ami állandóan be van kapcsolva, hanem az email is. Az állandó email nézegetés súlyos perceket vesz el egy napodból. Nem kell minden percben, minden órában megnézni őket. Elég naponta 2x-3x. Az email nagy hátránya, hogy sokan nem kezdenek az elolvasott levéllel semmit.

2, Állandó Facebook nézegetés

Napjaink legnagyobb időrablója a Facebook, ha nem jól használod. A sok játék és egyéb funkció az csábít arra, hogy minél több időt tölts el rajta. Légy okos és használd okosan ezt az eszközt is. Ne nézegesd állandóan, hogy ki szólt hozzá a kommentedhez vagy a bejegyzésedhez. 

3, Túl sok feladatot végzünk egyszerre

Engem is veszélyeztet ez a pont. Van, hogy túl sok dologba fogok bele, és aztán egyikkel sem haladok úgy, ahogy lehetne, kellene. Én azt szoktam tenni, hogy egyszerre egy feladatra próbálok koncentrálni és csak azután lépek tovább miután végeztem a feladattal.  

4, Prioritások tisztázatlansága

Ahhoz, hogy jól használd az idődet, tisztában kell lenned azzal, hogy mit akarsz elérni. A célokat pedig a fontosságuk alapján sorba kell rendezni. Ha ez nincs meg, könnyen abban a helyzetben találod magad, hogy az időd szétfolyik, a feladatok pedig nem a súlyuknak megfelelően lesznek kezelve.

5, Rendetlenség

A környezet sokszor visszatükrözi a lelkünk állapotát. A rendetlenség éppen a zűrzavart segíti elő. A zűrzavarral pedig időt vesztesz. Biztos ismerős, hogy sokszor keresni kell valamit, mert a halom alján van, vagy éppen nincs a helyén. A kiszámítható élet alapja a rend, ez pedig segíti a tervezést és a hatékonyság fokozását.

6, Halogatás, határozatlanság

A határozatlanság sokszor abból ered, hogy valaki nincsen tisztában a prioritásaival, céljaival. Sokat segíthet az, ha tudjuk miért halogatunk (segíthet ebben neked: ifjusagepites.blog.hu/2011/11/21/miert_halogatunk). Legyenek világosak a prioritásaid és légy tisztában a feladataiddal és a határaiddal. Ez határozottabbá fog tenni. 

7, Az önfegyelem hiánya

Semmit nem ér amit itt felsoroltam, vagy amit elhatározol, ha nincs elég önfegyelmed. Az önfegyelem számomra azt jelenti, hogy amit célként kitűztem magam elé, ha lemondásokkal jár is, vállalom. Látom a célt, tudom mit akarok elérni és ezért kész vagyok a ragaszkodni az elhatározásaimhoz.

Szólj hozzá