2011. nov 21.

A célkitűzések szempontjai

írta: debreceniifivezető
A célkitűzések szempontjai

Életünk során számtalan célt tűzünk ki magunk elé. Ma azon gondolkodtam el és egy kicsit néztem utána, hogy mitől is lesz jó egy cél. Keresztényként hiszem, hogy a jó célt Istentől kapjuk, de saját magunk számára mi fogalmazzuk azokat meg. Öt szempont, ami segítségünkre lehet.

1, Pontos

Sok ember túlságosan általánosan határozza meg a céljait. Nem elég személyre szabottan. Mások, valaki más céljait igyekszenek megvalósítani. Ha célokat fogalmazol meg, akkor az legyen pontos. Tudd, mit akarsz elérni.

2, Mérhető

Ha pontosan látjuk magunk előtt a célt, akkor az utat is meg kell terveznünk. Saját életemben is úgy tapasztalom, hogy ezen az úton kell, hogy legyenek mérföldkövek amelyek jelzik a haladást, vagy éppen a lemaradást.

3, Elérhető

Sokan olyan célokat tűznek maguk elé, amelyek a valóságtól elrugaszkodottak. Az ilyen célok nagyon sok keserűséget okozhatnak. A jó cél olyan, amihez komoly erőfeszítésre van szükség, de mégis teljesíthető.

4, Reális

A képességeket és a lehetőségeket számba vevő tervezés az, ami biztosítja egy célnál a realitást.

5, Határidős

Ha valaki célt tűz maga elé mindenképpen tűzzön ki határidőt. Itt is fontos, hogy legyünk türelmesek magunkkal, de legyünk tisztában azzal, hogy "az idők gonoszak". Vagyis nagyon gyorsan telnek a napok.  

Két idézet legyen előttünk céljaink meghatározásában.

Zsoltárok könyve 127:1

"Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáznak az őrizők." 

 Lukács evangéliuma 14:28-30

"Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik e mindenre a befejezésig? Nehogy- miután alapot vetett, és nem tudta befejezni- gúnyolni kezdje mindenki, aki látja, és ezt mondja: Ez az ember építkezni kezdett, de nem tudta befejezni."

 

Isten nélkül célt tervezni lehet. DE nagyon nagy esztelenség Vele nem tervezni.

Szólj hozzá