2011. okt 03.

Tanításra készülök...

írta: debreceniifivezető
Tanításra készülök...

Nemrég egy ismerősömmel beszélgettünk arról, hogy egy prédikációt, egy beszédet, egy tanítást hogyan kell felépíteni. Néhány gondolatban elmondom, mire érdemes figyelni.

Bevezetés

Sohasem lehet megspórolni, hogy néhány szóban indoklod, vagy bemutatod, hogy miről is lesz szó. Ha ügyes vagy akkor ebből ki fog derülni mindenki számára, hogy miért is aktuális ezzel foglalkozni. Ez a rész ne legyen túl hosszú.

Fő rész 3-4 pontban

Ebben a részben foglald össze a gondolataidat 3-4 pontban és ezeket fejtsd ki. A pontok világosak legyenek. Nem jó ha túl sok a fő pontokon belül az alpont. Soha, de soha ne felejtsd el, hogy ez szóban hangzik el, így ha valaki valamit nem ért, nem tud visszalapozni, hogy megnézze, hogyan keveredtünk ide. Itt az egyszerűség és a világosság döntő jelentősséggel bír. Nem jó az, ha valaki itt igyekszik fitogtatni tudását. Egyszerűség, logikusan egymásra épülő pontok és az egyes pontokat jól megmagyarázni. Ez lebegjen a szemünk előtt.

Konklúzió

Ez még nem az összefoglalás, hanem a tanulság megfogalmazása. Itt egy mondatba szűkítsd be a tanulságot, ami könnyen megjegyezhető, könnyen felidézhető.

Összefoglalás

Itt van lehetőség röviden és tömören összefoglalni azt, miről is beszéltél. Ez nagyban segít a hallgatóságnak, hogy jobban megmaradjon az üzenet. A konklúzió újbóli elismétlése pedig jó ha inspiráló hatással bír.

Én tehát így építem fel a tanítást, előadást:

       Bevezetés
       Fő rész
                      I.pont
                      II. Pont
                     III. Pont

       Konklúzió
       Összefoglalás

Miben tér el a te módszered ettől? Segítség volt ez neked?

Szólj hozzá