2011. sze 09.

Válj figyelmes hallgatóvá!

írta: debreceniifivezető
Válj figyelmes hallgatóvá!

Ez az amit ma nagyon kevesen gyakorlunk. Pedig a családban, a barátságban, a házasságban vagy éppen az Istennel való kapcsolatban nem tudsz nélküle fejlődni. Szükség van arra, hogy figyelmes hallgatóvá válj. Miért? Azért mert mielőtt magadat megértetnéd, először neked kell megértened a másikat. Mi kell ahhoz, hogy figyelmes hallgatóvá válj?

1. Türelem

Ha nem szánod rá az időt a másikra, nem tudsz figyelmesen hallgatni. Mindig az órát nézve, a beszélgetés végét várva, esélytelen, hogy a figyelmeddel megtiszteld a másikat. Ha nincs türelem, nem alakul ki a bizalom sem. Sokan nem tudják végig várni a beszélgetésben amíg a másik befejez egy mondatot, rögtön közbevágnak, türelmetlenül sürgetik a másik ember megnyílását. Te légy türelmes, és lásd meg, hogy ennek micsoda eredménye van.

2, Nyitottság

Ha türelmes vagy, de nem érdekel a másik ember, nem vagy rá nyitott, akkor sohasem leszel figyelmes hallgató. Nyitottan hallgatni annyit jelent, hogy érdekelsz te magad, érdekel mi van veled, érdekel hogyan élted meg azt, amiről mesélni akarsz, mert fontos vagy a számomra. A nyitottság a nemes jellem tulajdonsága. 

3, Megértési vágy

Ez a tulajdonság az, amit a legtöbbre értékelnek az emberek. Ez nem egyetértésre való törekvés. Mert lehet, hogy nem fogsz egyet érteni a másikkal. DE akarod megérteni mit, miért tesz. Akarod érteni a motivációit, a tettek okát és célját.

Életünk során számtalan szerepben kell helytállnunk. Mindenhol hasznát vesszük, ha figyelmesen hallgatunk. Sok kellemetlen félreértéstől, tévedéstől óvjuk meg magunkat.

 

Kérdés: Miért látod fontosnak, hogy figyelmes hallgató légy?

Szólj hozzá