2011. aug 30.

Néhány tanács a jobb odafigyelésért

írta: debreceniifivezető
Néhány tanács a jobb odafigyelésért

 Napjainkban bombáznak bennünket az információk. Ha a weben nézelődünk már sok figyelmet érdemlő dologra akadunk. Ráadásul az olyan emberek mint én, akik egyszerre több dologgal foglalkoznak csak egymás után írják be az őket érdeklő kulcsszavakat, a különböző kereső programokba. Mégis azt mondom, hogy sokkal többet ér, ha egy dolog után alaposan utánajárunk és részletesebben megismerjük azt a területet. De hogyan koncentrálhatunk egy területre? Hogyan kutassuk a minket érdeklő dolgokat? Hogyan legyen jobb a mentális fókuszunk? Hogyan koncentráljak? Tanév kezdésre különösen is aktuális lesz.

Néhány működő és gyakorlatias tanácsot adnék:

  1. Adj időt!Ha elfoglalt ember vagy, a naptáradba írj be egy időpontot, ahol csak a kiválasztott dologgal tudsz foglalkozni (pl. olvasás, zene stb.). Írj egy kezdő és végpontot, lehetőség szerint 2 óránál ne legyen több.
  2. Szigeteld el magad egy csendes helyen! sokan nem tudnak a mókuskerékből kiszállni és egy kis időt csendeben magukkal és a gondolataikkal foglalkozni. Pedig hosszú távú célunk kell, hogy legyen, hogy időközönként gondoljuk át magunkban a dolgainkat. Jó ha legalább havonta van erre időnk, de még jobb ha hetente és még jobb ha naponta szánunk rá pár percet!
  3. Állítsd be a hőmérsékletet! Amikor egy dologra nagyon akarsz koncentrálni akkor érdemes odafigyelni arra, hogy a helyiség hőmérséklete legyen kellemes. Ne legyen túl hideg, de ne legyen túl meleg sem. Ugyanis a számunkra kellemes hőmérséklet elősegíti a figyelmünk éberen tartását.
  4. Csak kényelmesen! Ha valamire nagyon oda akarsz figyelni akkor érdemes kényelmesen felöltözni, kényelmes székbe ülni, egyszóval keresd a kényelmet, mert segít a fókuszálásban!
  5. Tedd a közösségi oldalad és az emailod is offline-ba! Nagyon hamar elterelődik a figyelmed, ha az emailod-ra folyamatosan rápillantgatsz vagy valamelyik közösségi oldalon folyamatosan követed az eseményeket, bejegyzéseket. Ha igazán koncentrálni akarsz egy dologra, akkor légy offline arra az időre!
  6. Tarts szünetet! A szünet rendkívül meghatározó abból a szempontból, hogy ha hosszabb ideig kell valamire nagyon erőteljesen koncentrálni, akkor előbb, utóbb elveszted a figyelmet. Ezt ne engedd! Tarts szünetet és térj vissza ahhoz amit csináltál és sokkal jobb lesz!
Szólj hozzá