2011. aug 27.

A választás szabadsága II.

írta: debreceniifivezető
A választás szabadsága II.

A Bibliából ismert József történetét nézegetve, arra a kérdésre keressük a választ, hogy mitől függ a választás szabadsága? Négy dolgot szeretnék említeni:én-tudat, kreativitás, lelkiismeret, szabad akarat.

1, Én-tudat

Józsefet eladták testvérei rabszolgának. Ő magát mégsem rabszolgaként látta, aki csak egy szerszám és nem gondolkodhat. Épp ellenkezőleg. Tudta honnan jön, tudta az értékeket az életében. Neked mi határozza meg azt, hogy hogy látod magad? A körülmény, a társadalom, a barátok. Ezek torzított tükrök. Egy-egy tulajdonságot felnagyítanak, másokat lekicsinyítenek. Akarsz valódi tükörbe nézni? Akarod látni milyen vagy valójában? Nézz szembe Istennel!!! 

2, Kreativitás

Azt, hogy legyen választásod, az határozza meg, hogy vagy e olyan kreatív, hogy ne csak egy megoldásban gondolkodj. Tehát a kreativitásod teszi lehetővé, hogy  legyen lehetőséged választani. Olyan szomorú vagyok, amikor emberek azt mondják: "ezt így kell tenni, és nem tehetek mást"  vagy "nem tehetek semmit". Az Isten csodás ajándéka az embernek, hogy tud elvontan gondolkodni, tud kreatív lenni, tudja használni a képzelő erejét. Ha ezt használja, akkor nem lesz alternetíva.

3, Lelkiismeret

Azt, hogy mit választasz egyes kényes szituációkban meghatározza, hogy milyen a lelkiismereted. A lelkiismeret annak alapján ad zöld vagy piros lámpát, hogy a válaszod amit adni akarsz, egyezik e az értékekkel, alapelvekkel, amikben hiszel, amiket képviselsz. Ha hallgatsz a lelkiismeret szavára, tudsz úgy dönteni, mint József, amikor Potifárné, bűnre csábította. A legnagyobb fájdalom, amikor a lelkiismereted vádol, mert nem adott zöld lámpát, de te mégis megtettél valamit, ami értékeiddel, alapelveiddel ellentétes.

4,  Szabad akarat

József rabszolgaként, ott van Potifár házában. Rabszolga, ezt hadd emeljem ki. Akár mennyire bíznak benne, akkor is csak rabszolga. Mégis, van szabad akarata, hogy döntsön. Isten úgy teremtette az embert, hogy legyen szabad akarata. Ezt vagy használod vagy nem. Ez is rajtad áll. Ez a lépés teszi lehetővé, hogy a fentebb felsorolt három másik dolog tudatában léphessünk.

Ne felejtsük el, hogy az ingerre, ami ér bennünket szabadon válaszolhatunk, azonban, bármit válaszolunk, lesz következménye. Úgy tudsz a következményekkel élni, ha éltél a választás szabadságával. Értékeid határozzák meg a szabad választásodat. Az értékeidet pedig az alapelvek, amiket kialakítottál.

Szólj hozzá