2011. aug 26.

A választás szabadsága I.

írta: debreceniifivezető
A választás szabadsága I.

 Isten csodás adománya az ember számára, hogy az ingerekre és hatásokra nem csak egyféleképpen válaszolhat. Tehát az inger, a hatás és az erre adott válasz között, ott húzódik a választás szabadsága. Sok keresztény egész egyszerűen elfelejtkezik erről a fantasztikus adományról. 

Talán új megvilágításba helyezi azt a nagyon jól ismert verset:

Minden szabad nekem, de nem minden használ 1 Kor. 6:12

Gondolkodtunk már ezen? József története irányadó és tanító ebből a szempontból. Gondolj bele, ott van egy előkelő egyiptomi házában, akit Potifárnak hívnak. Emelkedik a ranglétrán, mígnem az egész ház irányítója lesz, börtönbe kerül, majd egész Egyiptom egyik leghatalmasabb embere lesz. Hogy kezdődik? Eladják a testvérei rabszolga kereskedőknek, így kezdődik Egyiptomi élete. Azt mondhatná, elég ebből az életből, hát pont azok ártanak nekem, akiknek segíteniük kellene. Mást választ, mint a többség tenne. Nem magába gubózik, nem hagyja el az életkedve. Sőt, azt választja, hogy hűségesen fog szolgálni Potifárnak. Ez a hűséges szolgálat pedig tényleg választás kérdése. Nézd meg, amikor Potifár felesége kikezd Józseffel, akkor éppen erre hivatkozik. Akkor is választhatott, hogy mit fog tenni. Ragaszkodott ahhoz, hogy szabadon válasszon. József egész életében jól megfigyelhetjük, hogy tudtán kívül, mennyire a fenti Ige fényében élte életét.

A jó az, hogy mi is szabadon választhatunk. A bosszú és indulat helyett, választhatjuk a békesség útját. A szexuális szabadosság elve és lehetősége helyett, a hűséget a társunkhoz. A bizalmatlanság helyett, a bizalmat. A kárhozat helyett, az örök életet. Ne mondj le a választás szabadságáról!

Ha erős jellemet akarsz (ifjusagepites.blog.hu/2011/08/21/legyen_eros_jellemed), akkor ennek tudatában kell lenned. Választhatsz!! 

Holnap folytatom :)

Miben látod a saját életedben a választás szabadságát?

Szólj hozzá