2013. nov 30.

Gondolatok a karrierről...

írta: BenBacso
Gondolatok a karrierről...

Napjainkban megváltozott a gondolkodás a karrierről. Ezt a tényt sokan még nem tudatosították magukban. Érdemes szülőként is és pályaválasztóként is elgondolkodni egy kicsit ezen a változáson. Három metaforával szeretném ezt a változást bemutatni. Amikor úgy gondolkodnak a karrierről...

4_087a.jpg

1, ...mint a vasútról!

Valaki belép egy pályára (egyetem, munkahely) és onnantól kezdve minden felelősség a vasúttársaságé. Meghatározott pályán, meghatározott állomásokon, meghatározott menetrenddel halad előre. A személyes rész pusztán annyi, hogy a szabályokat betartjuk. Érezzük, hogy ez egy olyan személet ami ma már nem tartható.

london-busz-routemaster.jpg 2,...mint a buszról! 

Ebben az elgondolásban nagyon fontos, hogy akár a buszok (még az azonos cél felé haladók is) különböző útvonalakon érik el a célt, még akkor is ha időnként kitérőt kell tenni. A metafora mentén haladva elmondható, hogy itt már lehetőség van az átszállásra, a menetrend már nem annyira kiszámítható és felelőssége van az egyénnek is (helyismeret, tervezőképesség stb.). 

91859.jpg3...mint a mountain bike-ról!

Itt az előbbiektől eltérően az egyénen nagyon sok múlik. Ő ül a nyeregben, maga felelős a sebességért, az útvonal választásáért. Nincsennek igazán kijelölt utak, menetközben is lehet váltani, akár pihenni is, sőt a célállomás is kevésbé definiálható. 

Hogy gondolkodsz a karrierről? Ez nagy mértékben meghatározza az egyetemen, a munkahelyen a tetteidet! Érted a lehetőségeket? Érzed a felelősséged?

Szólj hozzá

személyes tanulás karrier