2011. okt 10.

Célmeghatározás

írta: debreceniifivezető
Célmeghatározás

 Egyéni életünkben és közösségi életünkben is nagyon fontosak a célok. Ezek mutatják meg merre tartunk, ezek azok a dolgok amelyek a nehéz helyzetekben előrébb visznek, bátorítanak, fegyelmezetté tesznek. Néhány szempont ami a célok kijelölése és megfogalmazása szempontjából elengedhetetlen. Saját életemben és az ifjúság vezetésében is ezeket a szempontokat alkalmazom.

1, A célok lehetőségeinkhez mérten legyenek konkrétak

Amennyire rajtad áll, konkretizáld a célokat. Minél konkrétabban látod a célt, annál erősebben fog motiválni téged. Tudod majd, hogy pontosan hová akarsz eljutni és ennek függvényében képes leszel szelektálni. Ma az egyik legnagyobb feladat a szelektálás!

2, A célokat rendezd hierarchikus sorrendbe

A célok között alakíts ki prioritási sorrendet. Kimondva vagy éppen kimondatlanul van az embernek egy sorrendje. Jobb, ha minél hamarabb szembesül vele, hogy ha kell tudjon tenni ellene valamit. A hierarchikus sorrend szintén nagyon jól fog jönni, amikor nehéz döntési helyzetben találod magad. Segít, hogy a választásban az értékeid és céljaid alapján dönts.Így fog valóra válni az, hogy először a fontosat fogod megtenni. 

3, A cél legyen reális

A cél és az álom között a különbség a megvalósíthatóságban rejlik. Az álmok sokszor túl mennek a realitáson. A célok viszont akkor jók, ha reálisak. 

4, A célok legyenek ellentmondásoktól mentesek

Egy példa segíti a jobb megértést. Ha valaki futásban 100m-en készül arra, hogy Olimpiai Bajnok lesz akkor, nem lehet bajnok a maratoni futásban 42km-en. Miért? A felszínes érdeklődő számára futás, futás között nincs különbség. Azonban, ha megnézed egy rövidtáv futó és egy hosszútáv futó testfelépítését, akkor rögtön látod a különbséget. A rövidtávfutó robbanékony, gyors és az izomzata is arra van berendezkedve, hogy hirtelen óriási erőt tudjon kifejteni, rövid ideig. A hosszútávfutó viszont arra rendezkedett be, hogy kitartóan és hosszú távon bírja a versenyt. Nem lehet sprinterként maratonra készülni.  

Szólj hozzá