2011. sze 23.

Biblikus gondolkodás

írta: debreceniifivezető
Biblikus gondolkodás

"Ha megváltozik a gondolkodásod, megváltozik az életed." Ez az a mondat, ami nálunk nagyon sokszor elhangzik mostanság. Ha valódi és tartós változást akarsz az életedben elérni, akkor ne a tettek megváltoztatására törekedj első sorban, hanem a gondolkodásod megváltoztatására. Sokan elérnek sikerekeket azzal, hogy változtatnak a magatartáson, azonban ez rövid távú siker.

Nézzük meg hogyan gondolkodnhatnak ma az emberek. Arra jutottam, hogy alapvetően három szint van ma jelen gondolkodásunkban.

Mt. 16, 23.vers két fordításban

"Jézus azonban megfordult, és így szólt Péterhez: „Menj el tőlem Sátán! Akadályozol engem, mivel nem úgy gondolkozol, mint Isten, hanem úgy, mint az emberek.” 
 

"Ő pedig megfordulván, monda Péternek: Távozz tőlem sátán; bántásomra vagy nékem; mert nem gondolsz az Isten dolgaira, hanem az emberi dolgokra."  

/ Károli fordítás/

1, Emberek szerint gondolkodni

Ma nagyon sok keresztény úgyan úgy gondolkodik mint a társadalom nagy része. A média minden szinten hatást gyakorol a hívőkre is. Már nem is fáj nekünk, ha azt halljuk, hogy a barátunk megcsalta a feleségét és ott maradt a gyerek meg a feleség. Nem szomorkodunk, ha látjuk a híradóban, hogy egy fiatal megölte a szüleit vagy a barátját vagy a barátnőjét. Úgy gondolkodunk, hogy ilyen a világ. Ebben kell élni. Nem kell nekem mással foglalkoznom, csak a magam ügyes bajos dolgaival. Mit érdekel engem, hogy mással mi van. Érezzük, hogy ez nem az a gondolkodásmód, ami Bibliai, keresztényi lenne?

2, Gondolni az Isten dolgaira

Nagyon sokan itt megállunk. Munka, család, barátok, sport, Isten. Ilyen témakörökben gondolkodunk.  Az életük nagy részében a saját földi dolgaikkal, a saját emberi módunkon gondolkodnak. DE azért néha-néha eszükbe jut Isten is, meg az Ő dolgai. Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk valamit érte, de hát annyira elfoglat vagyok, annyira rohanok. Ismét érezzük, hogy nem ez az, ahová el kell jutnunk?

3, Úgy gondolkodni, mint Isten

Mit jelent ez? Átadott gondolkodást Istennek. A Bibliából, Isten által, számunkra kijelentett alapigazságok és értékek mentén vezetni a gondolkodásunkat. Amit Isten bűnnek mond, azt mi is annak mondjuk. Amit Isten jónak mond, azt mi is jónak mondjuk. Ide kellene eljutni!

Te hogyan gondolkodsz?

Szólj hozzá