2011. aug 24.

Gondolatok a megtérésről!

írta: debreceniifivezető
Gondolatok a megtérésről!

Vannak olyanok akik érdeklődnek a megtérés után és vannak olyanok akik azt gondolják tudják mi a megtérés. Épp a napokban gondolkodtam rajta. Leírom mire jutottam.

1, A megtérés több, mint hozzáállás változás

Egyszer valaki odajött hozzám és beszélgettünk a megtérésről. A beszélgetés lényege annyi, hogy régen nem szerette a gyülekezetet, most szereti, mert jó a közösség, de az istentisztelet unalmas, pedig Krisztus személye érdekes. Ez megtérés?- kérdezte. Erre azt kell, hogy mondjam nem. Megváltozott a hozzáállása egyes dolgokhoz, és jó úton vagy a megtérés felé, de ez még nem az. A megtérés több, mint hozzáállás változás.  De az is igaz, hogy a megtérés egyik jele lehet a hozzáállás megváltozása. 

2, A megtérés több, mint viselkedésmód változás

Nagyon sokan elkezdik a trágár beszédet kerülni, mert a gyülekezet közelében vannak. Amikor aztán elmennek onnan, ugyan úgy folytatják, ahogy azelőtt. A viselkedésük megváltozott egy kis időre, azután azonban a szokások kerekedtek felül. A megtérés több, mint a viselkedés megváltozása. De az is igaz, hogy a megtérés egyik jele lehet a viselkedésmód megváltozása.

3, A megtérés paradigmaváltás

Egy példa, hogy jobban értsük:

Ptolemaiosz, aki híres csillagász volt az ókori Egyiptomban, azt állította, hogy a Föld a világegyetem központja. Majd jött egy Kopernikusz munkássága, ami teljes paradigmaváltást jelentett, hiszen azt mondta, hogy a Nap van a világegyetem középpontjában. Ez heves ellenállást idézett elő. Hirtelen egészen másképpen kellett gondolkodni. 

A paradigma szó a görögből származik. Ma gyakrabban használják ezt a szót modell, elmélet, feltételezés értelemben, hozzátenném az észlelést, megértést és értelmezést is. 

A megtérés tehát az észlelés, a megértés és az értelmezés megváltoztatása. Ezt nevezi a Biblia gondolkodásmód változásnak. Megváltozik, ahogy észleljük a világot, ahogy látjuk az embereket, ahogy látjuk magunkat. Sőt, megváltozik az is, ahogyan Istent látjuk. Onnantól kezdve nem ellenség, hanem barát és szeretet vezető lesz, aki kegyelemmel fordul felém.

Ma túlságosan arra figyelünk, hogy a hozzáállásunk és a viselkedésünk kifogástalan legyen, pedig ezek a gondolkodásmódunkból fakadnak. Isten pedig azt akarja átformálni. A valódi változás lehetőségét nyitja meg Isten, azok számára, akik közelednek hozzá. Kérlek, ne érd be felszínes viselkedésmód változással, vagy egy látványos, ám valótlan hozzáállás változással. Hagyd, hogy Isten kegyelme téged is átformáljon!

Szólj hozzá