2011. aug 22.

Problémamegoldás

írta: debreceniifivezető
Problémamegoldás

Életünk számtalan területén találkozunk gondokkal, problémákkal. Sajnos, sokszor ott leragadunk, hogy felismerjük a problémát, aztán csak nézegetjük. 

"Láttam azokat a bajokat, amelyeket azért adott az Isten az embereknek, hogy bajlódjanak velük." Préd. 3,10

Édesapám egy rendkívül gyakorlatias ember. Az ő mentalitása olyan, hogy ha problémával találja szemben magát, rögtön azon kezd el gondolkodni, mi lehet a megoldás. Már gyerekként is nagyon tetszett ez a hozzáállás. Ahogy egyre inkább fejlődök, ezt a gondolkodásmódot igyekszem a magamévá tenni. John Maxwell-től lestem el a TANUL módszert, mely segítségünkre lehet a probléma megoldásában.

Tényfeltárás

Ez az első lépés. Azonosítjuk a VALÓDI problémát. Nehéz feladat, de elkerülhetetlen, hogy meg tudjuk nevezni, mi a baj, mi a probléma. Nagyon fontos az őszinteség, egyenesség. 

Analízis

Miután azonosítottuk a problémát, megvizsgáljuk miért és hogyan kerültünk bele vagyis elemezzük az ide vezető utat.

Nézőpontok

A legnagyobb baj, hogy sokszor csak egy nézőpontból vizsgálódunk. A jó problémamegoldó igyekszik minden nézőpontból vizsgálódni.

Útkeresés

A megfelelő helyzetfelmérés után jön a kiút keresése. Már a nézőpontok változtatása segít abban, hogy több lehetőséget felvázoljunk, a megoldás érdekében. 

Lépés

Nem elég lehetőségeket feltárni, az egyiket ki is kell választani és el kell indulni rajta. 

Végül egy idézettel szeretném zárni John Foster Dulls-tól. Legyen ez a fokmérőnk:

"A siker mértéke nem az, hogy milyen nehéz problémával kell megbirkóznod, hanem hogy változott e a problémád tavaly óta." 

 

 

Szólj hozzá