2016. dec 08.

Te mit kezdesz a meghatározó pillanatokkal?

írta: FreedomBencze
Te mit kezdesz a meghatározó pillanatokkal?

Winston Churchill mondta: "Minden korszakban elérkezik az a pillanat, amikor is egy vezetőnek kell előlépnie, hogy a felmerült problémákat kezelje. Nincs tehát olyan rejtett vezető, akinek ne adatna meg a lehetőség, hogy a társadalomban pozitív változást hozzon. Tragikus módon azonban a vezető olykor nem tud felemelkedni a probléma nagyságához."

Mi határozza meg, hogy vajon te elő tudsz-e lépni, és sikeresen meg tudod-e oldani az előtted álló kihívásokat? Az egyik nagy meghatározó tényező az, ahogyan az életed bizonyos kritikus pillanatait kezeled. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy ki is vagy valójában - mint személy, és mint vezető.

1. A meghatározó pillanatok mutatják meg nekünk, kik is vagyunk valójában

Vannak olyan napok, amelyek kiemelkednek az életünkben, mert lehetőséget adnak számunkra arra, hogy felemelkedjünk, kiváljunk a tömegből, és megragadjuk a pillanatot - vagy pedig maradhatunk ülve a tömeggel együtt, és várhatjuk, hogy a lehetőség elillanjon. Ezek a pillanatok időnként teljesen váratlanul érkeznek, többnyire olyan krízishelyzetekben bukkannak fel, amikor...

- valamilyen személyes kudarccal találjuk szemben magunkat;

- vagy állást kell foglalnunk egy kérdésben;

- vagy szenvedésben van részünk;

- vagy arra kérnek minket, hogy bocsássunk meg;

- vagy valamilyen kellemetlen döntést kell hoznunk.

2. A meghatározó pillanatok másokkal is közlik, kik vagyunk

Ezek a pillanatok sok olyan dolgot elmondanak a vezetőket körülvevő embereknek, amiket azok tudni akarnak: kik is a vezetőik, mit képviselnek, és, hogy miért vezetnek. A jól kezelt meghatározó pillanat kapcsolatokat szilárdíthat, és egy életre összekötheti a vezetőket és a követőket. Rosszul kezelve azonban, a vezető hitelességébe kerülhet, és véget vethet vezetői pozíciójának. 

A vezetők meghatározó pillanatai drámai hatással lehetnek másokra. Ha a vezetők helyesen cselekszenek, mindenki nyer. Ha helytelenül, akkor mindenki veszít. 

3. A meghatározó pillanatok irányt szabnak annak, akikké válunk majd

A meghatározó pillanatok után többé már nem leszel ugyanaz az ember. Ezek ugyanis valahogy kimozdítanak téged. Miért van ez? Mert a meghatározó pillanatok nem szabályszerűek, és ami pedig nagy általánosságban "szabályszerű", ezekben a döntő pillanatokban nem is működik. 

A meghatározó pillanatok csomópontok, melyek lehetőséget adnak kanyarodásra, irányváltoztatásra, és egy új célállomás felkutatására. 

Isten adjon nekünk ezen pillanataink kezeléséhez bölcsességet!

Forrás: John C. Maxwell

Szólj hozzá